Haber

Zerrin Ayşe Öztürk: Hamas İsrail’i yok etme planını uyguluyor

İZMİR – Filistin’de Gazze Şeridi’nin yöneticisi Hamas, 7 Ekim’de İsrail’i roketlerle vurarak büyük bir saldırı başlattı. İsrail bu saldırıya Gazze’yi bombalayarak karşılık veriyor. Gazze kara ve denizle çevrilidir. İsrail bombardımanı nedeniyle her gün aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce Gazzeli hayatını kaybediyor. Hastanelerin, okulların ve konutların vurulduğu Gazze adeta enkaz haline geldi. İsrail’e dur diyen kimse yok. Gazze’de katliam var. ABD ve AB ülke liderleri İsrail’e açık desteklerini sunmak için Tel Aviv yolunda sıraya girdi. Kara operasyonları an meselesidir.

Hamas İsrail’e neden saldırdı ve siyasi olarak neyi başarmak istiyor? Bu sorunun cevabını ve Filistin-İsrail sorununu Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zerrin Ayşe Öztürk ile konuştuk.

Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zerrin Ayşe Öztürk.

‘İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU SON DERECE KARMAŞIK BİR SİYASİ SORUNDUR’

Filistin’de Gazze Şeridi’nin yöneticisi Hamas, 7 Ekim’de İsrail’i roketlerle vurarak büyük bir saldırı başlattı. İsrail bu saldırıya Gazze’yi bombalayarak karşılık veriyor. İsrail-Filistin çatışmasının tarihsel arka planı nedir?

İsrail-Filistin sorunu, modern İsrail’in 1948’de bağımsızlığını kazanmasının ardından Filistin topraklarındaki Arap ve İsrail toplulukları arasında yaşanan çatışmalardan kaynaklanan oldukça karmaşık bir siyasi sorun olarak varlığını sürdürüyor. Kökleri Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan bu sorun, çağdaş İsrail ve Filistin topraklarında yaşayan birçok Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan topluluk arasındaki uyumsuzluk. Ardından Birleşmiş Milletler’in (BM) 1947’de Filistin’in Yahudi ve Arap devletleri arasında iki devlete bölünmesini öngören kararı, bölgede daha fazla çatışmayı tetikleyen birçok siyasi sorunun ortaya çıkmasına neden oldu. 1948’de İsrail devletinin kurulması ve ardından gelen Arap-İsrail savaşları, İsrail-Filistin sorununu daha da karmaşık hale getirdi.

Hamas’ın İsrail, ABD ve birçok Batılı ülke tarafından terör örgütü olarak görülmesi, örgütün Filistin siyasetinde karmaşık bir rol oynadığını gösteriyor. Hamas yalnızca askeri bir örgüt değil, aynı zamanda Filistin toplumunda etkili bir siyasi hareket haline geldi. 2006’da Filistin Yönetimi seçimlerini kazanıp Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesiyle Batı Şeria’da El Fetih yönetimi ile Gazze’de Hamas yönetimi tarafından yönetilen Filistin Yönetimi arasında ortada bir bölünme var.

Devam eden bir çatışma olan İsrail-Filistin çatışması, toprak sorunları, güvenlik sorunları, mülteci sorunu ve siyasi statü gibi konularda süregelen anlaşmazlıklar çerçevesinde şekillenmiştir. Bu sorun tarihsel olarak çok sayıda diplomatik girişim ve barış süreciyle ele alınmış ancak bu süreçlerde kalıcı bir çözüme ulaşılamamış ve çatışmanın temel sorunları çözülememiştir.

‘EN İYİ HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ BİLE YETERSİZ OLABİLİR’

Hamas, hava savunma sistemlerine (Demir Kubbe) rağmen 7 Ekim’in ilk gününde İsrail’i nasıl vurdu? Bu saldırıda İsrail’in güvenlik açığı var mı?

İsrail’in olası füze saldırılarına ve hava tehditlerine karşı ülkesini ve ulusal güvenliğini korumak amacıyla çeşitli hava savunma sistemleri geliştirdiğini biliyoruz. Bu sistemlerin en bilinenlerinden biri olan Demir Kubbe, özellikle Gazze Şeridi’nden atılan roket saldırılarına karşı, kısa menzilli roket ve füze saldırılarına karşı roketlerin takibini ve atılmasını amaçlayan bir hava savunma sistemi olarak kullanılmak üzere tasarlandı. Diğer İsrail hava savunma sistemleri arasında Arrow (uzun menzilli balistik füzeleri hedef alabilen bir sistem); David’s Sling (orta menzilli füzeleri hedef alabilen bir hava savunma sistemi) ve son olarak ABD tarafından geliştirilen Patriot hava savunma sistemi (orta menzilli füzeleri ve uçakları etkisiz hale getirmek için tasarlanmış bir sistem).

Hamas’ın 7 Ekim’deki roket saldırısına karşı İsrail’in hava savunma stratejisinin etkili olamamasının çok temel bir nedeni var. Öncelikle İsrail’in her biri 60 ila 80 adet önleme füzesi içeren en az 10 adet Demir Kubbe bataryasına sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. Daha az füze ve roketin kullanıldığı önceki saldırılarda Demir Kubbe’nin yüzde 90 etkili olduğu biliniyor. Ancak bu son saldırıda Hamas birkaç bin füze ateşledi ve İsrail’in sahada onlara karşı koymaya hazır yalnızca bin civarında önleme füzesi vardı, dolayısıyla Demir Kubbe çok sayıda Hamas füzesine karşı aktif savunma yapamadı. Dolayısıyla bu son örnek bize en iyi hava savunma sistemlerinin bile karşı koyması gereken çok sayıda tehdit karşısında yetersiz kalabileceğini açıkça gösteriyor.

‘HAMAS, İSRAİLLİLERE BÖLGEDE ASKERİ VE SİYASİ GÜÇ OLDUĞUNU HATIRLATMAK İSTİYOR’

İsrail’i vurursa İsrail’in orantısız karşılık vereceğini Hamas’ın bilmemesi mümkün değil. Nitekim İsrail saldırıları bugün katliam boyutuna ulaştı. Ancak saldırıyı Hamas gerçekleştirdi ve şimdi de karşılık olarak Gazze çok ağır bir şekilde bombalanıyor. Hamas İsrail’e neden saldırdı ve siyasi olarak neyi başarmak istiyor?

Hamas, Gazze’de iktidara gelmeden önce bile İsrail’e karşı şiddetli bir direniş politikası izlemiş ve İsrail’e sık sık roket saldırıları düzenlemişti. Hamas saldırıyı genel olarak Filistinlilere yönelik muameleden sorumlu tuttu; Bunun, İsrail yerleşimlerinin genişlemesi ve özellikle son dönemde Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da patlak veren şiddet olayları sonucunda İsrail’in politikalarına karşı uzun süredir biriken öfkenin doruk noktası olarak başlatıldığını belirtti. Aslında bu, Hamas’ın uzun süredir açık politika olarak benimsediği “İsrail’i yok etme” planının hayata geçirilmesinden başka bir şey değil.

İsrail’in yoğun tepkisi riskine rağmen Hamas’ın saldırı kararına muhtemelen katkıda bulunan bir dizi faktör var: Birincisi, dikkatle planlanmış ve uygulanan bir strateji aracılığıyla Hamas, biteceğini bildiği çok sayıda nispeten ucuz füze inşa etti. Zaman, Demir Kubbe’nin savunma yeteneklerini aşar. Gücünün yetmeyeceği kadar büyük bir saldırı gerçekleştirdi. Dış İlişkiler Konseyi kıdemli üyesi Steven Cook’un da belirttiği gibi Hamas, İsrail ile çevredeki Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ve İsrail’in bölgeye entegrasyonunun önemli bir tehdit olduğuna inanıyor ve bunun devam etmesini istemiyor. Çünkü İsrail ile normalleşmek isteyen bölge ülkeleri, Filistin davası nedeniyle ulusal çıkarlarının zedelendiğini görmekten bıktı. Hamas’ın yapmak istediği en önemli şeylerden biri İsraillilere bölgede dikkate alınması gereken değerli bir askeri ve siyasi güç olduklarını hatırlatmaktı.

Hamas’ın, İsrail’i kanlı bir misilleme yapmaya kışkırtmayı amaçladığı, bunun da orantısız bir karşılık verilmesine ve ardından dünya ülkeleri tarafından kınanmasına yol açtığı iddia ediliyor. Bu orantısız askeri güç kullanımı sonucunda Gazze halkının büyük acılar yaşamasının, bir bakıma Filistin davasına yönelik uluslararası sempati yaratma etkisi de olabileceği düşünülüyor.

Son olarak, İsrail’in aşırı sağcı koalisyon hükümetinin uygulamaya koyduğu ve ülkede son derece tartışmalı olan ve bu yılın başlarında art arda düzenlenen protestolarda on binlerce İsrailliyi sokaklara döken yargı reformları, muhalifler tarafından İsrail’in demokratik anayasasını baltalamaya yönelik örtülü bir girişim olarak görülüyor. istikrar ve kontrol sistemleri. Olarak kullanıldığı anlatılıyor. Bu bağlamda Hamas’ın saldırısının zamanlamasının iç işlerinde çalkantılar yaşayan bir ülkenin durumundan yararlanmaya yönelik bir girişim olduğu söylenebilir.

İsrail, Gazze’yi karadan ve denizden kuşattı ve aralıksız bombalıyor. Şehrin elektrik ve suyu da kesildi, Gazze’de adeta katliam yaşandı. Gazze boşaltılıyor ve siviller güneye göç etmek zorunda kalıyor. Bölgedeki insani durumu nasıl değerlendirebiliriz?

Gazze 2,3 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık bölgelerinden biridir. Ablukalar nedeniyle bölge sakinleri burayı genellikle dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak adlandırıyor. Filistinli yetkililer, son savaşın ilk 10 gününde İsrail’in hava saldırılarında yaklaşık 3 bin kişinin öldüğünü açıkladı.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, son 24 saatte (22 Ekim itibarıyla) 266 Filistinlinin daha ölmesi, Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler arasındaki toplam ölü sayısını 4 bin 651’e çıkarırken, ölenlerin yüzde 62’sini çocuk ve kadınlar oluşturuyor. . Kayıp olduğu bildirilen 1000’den fazla Filistinlinin enkaz altında kaldığı veya öldüğü iddia ediliyor. Yaralı sayısının ise 14 bin 245 olduğu açıklandı. Öte yandan İsrailli yetkililere göre İsrail’de yaklaşık 1.400 İsrailli ve yabancı kökenli kişi öldü ve bunların çoğunluğu 7 Ekim’de öldü; 4932 kişi yaralandı. İsrail medyası, 22 Ekim itibarıyla bu ölümlerden 767’sinin isminin belirlendiğini bildirdi. Yaşları verilenlerden 27’sinin çocuk olduğu belirtildi.

Gazze Bayındırlık Bakanlığı, 21 Ekim itibarıyla 15 bin 749 evin yıkıldığını, 10 bin 935 evin yaşanmaz hale geldiğini bildirdi. 142.500 konutta hafif ila orta düzeyde hasar görülürken, yıkılan veya hasar gören toplam ev sayısı Gazze Şeridi’ndeki tüm konutların en az yüzde 43’ünü oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü, 19 Ekim itibarıyla sağlık hizmetlerine yönelik 29 sağlık tesisini ve 23 ambulansı etkileyen 62 saldırıyı belgeledi. Ayrıca, eğitim tesislerine ve diğer sivil altyapıya verilen zararın boyutu giderek artan bir endişe kaynağıdır. 21 Ekim itibarıyla, en az 29 UNRWA okulu da dahil olmak üzere 206 eğitim tesisi etkilendi. Gazze’deki çatışmaların başlangıcından bu yana yerinden edilenlerin toplam sayısının 1,4 milyonu aştığı da varsayılıyor.

Uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde Cenevre Sözleşmelerine ek olarak 1977 yılında kabul edilen protokol, sivillerin korunmasına ilişkin en temel kuralları içermektedir: Bunlardan ilki, kişinin onuruna ve yaşamına saygı gösterilmesi ve insani muameleye odaklanmaktadır. . Buna yargısız infaz ve işkence yasağı da dahildir. İkincisi ayrımcılık, orantılılık ve basiret ile ilgilidir ve savaşan tüm taraflar için bağlayıcıdır. Sivillerin hedef alınmaması, operasyonların ve kullanılan silahların sivil kayıplarını en aza indirmesi veya önlemesi gerekiyor. Hastanelerin, okulların, sivillerin, medyanın ve yardım çalışanlarının yanı sıra acil yardım ulaştırmak için güvenli yolların uluslararası insancıl hukuk tarafından korunan kişiler ve yerler arasında olması esastır. Ancak mevcut durum bize her iki tarafın da uluslararası insancıl hukuk açısından başarısız olduğunu açıkça göstermektedir.

‘BÖLGEDE ÇATIŞMALARIN TARTIŞILMASI RİSKİ HER ZAMAN VAR’

Hamas’ın arkasında İran’ın olduğu söyleniyor. İran’ın ya da başka bir ülkenin/gücün etkisini görüyor musunuz? Öte yandan İsrail zaman zaman Lübnan’ı da ateş altına alıyor. Lübnan Hizbullah’ının savaşa katılmasıyla çatışmanın yayılarak bölgesel bir savaşa dönüşme riski var mı?

İran’ın, bölgedeki düşman ülkeler arasında on yıllardır süren bölünmüşlüğün üstesinden gelmeyi başarması durumunda kaybedecek çok şeyi olduğunu belirtmekte fayda var; ancak Hamas’ın benzeri görülmemiş saldırısının ardındaki ana nedenin, İsrail ile Arap komşuları arasındaki diplomatik yumuşama olduğundan da şüpheleniliyor. Gazze saldırısının ardından Arap dünyasındaki mevcut durum göz önüne alındığında, Suudi-İsrail uzlaşmasına yönelik görüşmelerin ilerletilmesi kolay olmayacak. Bu gelişmeler bölgede İran’ın lehine işliyor; Arap-İsrail normalleşme sürecinin durması sonucunda ABD ile İran arasındaki ekonomik yaptırım baskılarının ortadan kaldırılmasına yönelik bir yol açılmış olabileceği de söyleniyor. Öte yandan birçok uluslararası analist, Hizbullah’ın Güney Lübnan’dan roket ve füze fırlatmasına rağmen İsrail’le kapsamlı bir savaş başlatma niyetinde olmadığını söylüyor. Ancak bölgede çatışmaların tırmanma riskinin her zaman mevcut olduğu dikkate alınmalıdır.

‘BM’NİN ORTA BARIŞ KONUSUNDA EŞSİZ KÜRESEL KONUMU VAR’

ABD ve AB ülkeleri açıkça İsrail’i destekliyor. Öte yandan İran Hamas’ı desteklerken Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkeler çatışmanın bir an önce durdurulması çağrısında bulunuyor. Dünyanın Hamas saldırısına ve İsrail’in tepkisine nasıl tepki verdi? BM’nin (Birleşmiş Milletler) buradaki görevi nedir?

ABD Lideri Joseph R. Biden, Kanada Başbakanı Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın 22 Ekim 2023’te yaptığı ortak açıklamaya göre, Batılı başkanlar, İsrail’e ve teröre odaklanın. İnsanlara karşı meşru müdafaa hakkına desteklerini yinelediler ve sivillerin korunması da dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukuka uyulması çağrısında bulundular. Liderler, Gazze’deki insani yardıma sürekli ve güvenli erişimi sağlamak için bölgedeki ortaklarla uyumu sürdürmeye ve çatışmanın yayılmasını önlemek ve Orta Ortadoğu’da istikrarı sürdürmek için bölgedeki kilit ortaklarla da dahil olmak üzere yakın diplomatik ilişkilere girmeye kararlı. Doğuya gidin ve siyasi çözüm ve kalıcı barış için çalışın. Koordinasyonu sürdürme sözü verdiler.

Öte yandan, geçen hafta ABD’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İsrail ile Filistinli Hamas militanları arasındaki çatışmayı askıya alan ve Gazze Şeridi’ne insani yardım girmesine izin veren karar tasarısını veto ettiğini de hatırlatmak gerekiyor. Brezilya’nın hazırladığı metnin oylaması, ABD’nin Gazze’ye yardım girmesine aracılık etmeye çalışması nedeniyle iki kez ertelendi. 18 Ekim’de yapılan oylamada on iki üye taslak metnin lehinde oy kullanırken, Rusya ve İngiltere çekimser kaldı, ABD ise kararı veto etti. Güvenlik Konseyi şu ana kadar savaşa ilişkin bir karar üzerinde anlaşamadı.

Şu ana kadar savaşa ilişkin bir karar üzerinde anlaşmaya varamayan BM Genel Konseyi, Hamas-İsrail çatışmasını görüşmek üzere 26 Ekim’de yeniden toplanacaklarını duyurdu. BM Güvenlik Konseyi’nin Genel Kurul toplantısı öncesinde konuyu yeniden görüşmesi bekleniyor. BM’nin barışa aracılık etme konusunda benzersiz bir küresel konuma sahip olduğu açıktır. 1945’teki kuruluşundan bu yana ateşkes, barış anlaşmaları, insani koridorlar ve şiddetin ortasında başka düzenlemeler müzakere etti. Bu bağlamda BM Genel Sekreteri António Guterres ve Kudüs merkezli Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsraillilerin kaçırılması ve Gazze’ye yönelik hava saldırıları da dahil olmak üzere sivillerin hedef alınması konusunda ciddi endişelerini dile getirerek, mevcut önceliklerin şu şekilde olduğunu belirtti: Daha fazla sivil kaybının önlenmesi ve amaçlarının Gazze Şeridi’ne çok ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaştırılması olduğunu belirttiler. BM’nin bu çabaları ilerletmek için aktif çalışmalarını sürdürme kararlılığı genel olarak olumlu olmakla birlikte, BM Güvenlik Konseyi’nde alınacak tedbirler ve siyasi kararlar konusunda şu ana kadar bir fikir birliğine varılamaması, bu konuda tartışmalara yol açmıştır. BM’nin yapısının gerçekten günümüzün küresel güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede olup olmadığı. Reformu yeniden gündeme getirmek mümkün.

armutluhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort