Haber

Gaziantep’te hasar gören binalar için ‘Bilim Kurulu’ toplandı

GAZİANTEP (İGFA) –Farklı disiplinlerden akademisyenlerin oluşturduğu bilim kurulunun yaptığı toplantı ve incelemelerin ardından ilk raporlar Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ilgili birim liderlerine sunuldu.

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Tanyeli ve Dr. Öğretim Üyesi Umut Almaç, İTÜ Maden Fakültesi Prof.Dr. Tuncay Taymaz, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof.Dr. Tamer Gök, Hacettepe Üniversitesi’nden emekli Sanat Tarihçisi Mustafa Servet Akpolat, Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin ve Sanat Tarihçisi Prof. birçok açıdan.

Gaziantep Kalesi’nde yürütülen çalışma sonunda hazırlanan raporda, depremden etkilenen hanlar, camiler, hamamlar, kaleler, çeşmeler ve sivil mimari örnekleri, hasar türleri, neden oldukları ve analiz önerilerine değinildi. .

Raporda can güvenliği önlemlerinin alınması, yapıların güvenliği, tüm miras başlıklarının, depremde düşen kitabelerin belgelenmesi, çini, rozet ve mukarnasların korunması ve bunlarla ilgili projelerin oluşturulması belirtildi. multidisipliner çalışmalar.

Yapılacak çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Önder Fatma Şahin, deprem sonrası tarihi yapıların bilim ışığında güzelleşeceğini, çözüleceğini ve güçleneceğini belirterek, şunları söyledi:

“’Kültür Kenti’, ‘Bilim Kenti’, ‘Sanat Kenti’ olan Gaziantep’i Bilim Kurulu kararlarıyla hızla eski günlerine kavuşturacağız. Buradaki hocalarımızın her biri kendi alanında uzman. Baktığımız zaman başta Gaziantep Kalesi olmak üzere hanların, hamamların ve minarelerin bir an önce onarıma muhtaç olduğu bir dönemde bilimin sesine kulak verilerek yapılan çalışmalardan ortaya çıkan çok değerli bir raporumuz var. her birinin uzmanlık alanına bağlı olarak mümkündür. Bu rapora göre, önce güvenlik sonra belgeleme konuları ile aşamalı olarak yapmamız gerekenleri, kentteki tüm dönemlerin dokularını hızla eski haline getirecek altyapıyı oluşturacağız. Her bir hocamıza şahsım, şehrim ve ülkem adına teşekkür ediyorum” dedi.

AKADEMİSYENLER DEĞERLENDİRDİ

Çalışmaları değerlendiren Mustafa Servet Akpolat, 1993 yılından bu yana Gaziantep Kalesi ile ilgili bilimsel araştırmalar yürüttüğünü belirterek, “Deprem kalede büyük hasara neden oldu. Sanki yoğun bakımda bir hasta görmüş gibiydim. Kısa ve orta vadede şehrin ve kalenin yaralarını sarmaya çalışacağız” dedi.

Öğretim Üyesi Gülsün Tanyeli, Gaziantep’te tarihi yapılar konusunda yapılan çalışmaları takdirle karşıladığını belirterek, “Başkan Fatma Şahin’in hızlı bir şekilde başlanmasında önemli rolü var. Diğer illerdeki çalışmalara örnek teşkil edecek bir oluşum ortaya kondu ve sonrasında hazırladığımız raporlarla kendisine destek olacağız. Bunun için nasıl bir yol izleneceği ve kültür varlıklarına nasıl yaklaşılacağı konusunda önerilerde bulunacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu