Haber

Altılı masanın anlaşma metnine rakipler bile inanmadı! “Yeni bir şey yok” eleştirisi

  • HABERLER 7

Altılı masa tarafından 12. toplantıda kamuoyuna tanıtıldı Ortak Politikalar Mutabakat Zaptı‘ kamuoyu nezdinde gerçeklerden uzak kaldı.

Ekonomiden siyasete, dış politikadan kamuya, toplumsal yapıdan spora birçok konuyu kapsayan ve 2 bin 300’den fazla vaat içeren metin, içeriğindeki unsurlar nedeniyle yansımalara neden oldu. Özellikle muhaliflerin 244 sayfalık metne yönelik eleştirileri dikkat çekiciydi.

“YAKALANMAK İÇİN YAPIYORLAR”

CHP’nin yayın organı Sözcü gazetesinden Yılmaz Özdil, anlaşma metnini ima edercesine, ” Bu zayıf muhalefet zihniyetiyle kendimizi çok akıllı düşünelim.“Yani muhalif gazeteci Kadri Gürsel dedi ki” Bu şekilde ülkeyi yönetmek mümkün değil.” o tartıştı.

Tarihçi Murat Bardakçı, Candaş Tolga Işık’ın TV100’deki program metni” Tembellik için yapıyorlarBir diğer muhalif gazeteci Hulki Cevizoğlu ise şu yorumu yaptı: Altılı tablonun metni Selahattin Demirtaş’ın yazısıdır.” dedim.

Gündemdeki bu açıklamaların dışında T24, Bianet ve diğer muhalif medya kuruluşları da.Sözleşme metnine karşı yazılan veya dile getirilen görüşler oldu.

Peki altılı masanın hazırlayıp kamuoyuna sunduğu ‘Ortak Politikalar Uzlaşma Metni’ hakkında kim ne dedi?

GÜRSEL: “MÜMKÜN DEĞİL”

“Altı kişilik masa” temsilMuhalif gazeteci, ‘yapısı ile siyasi krizlere yol açabileceğini’ ifade ediyor Kadri GürselHalk TV’de yayınlanan bir yayında, “Ortak Politikalar Mutabakat Zaptı”nın yönetim bağlamında gerçekçi olmadığını şu sözlerle savundu:

“Yüzde 10-15 oy alan Düzgün Partisi ile yüzde 20-25 oy alacak CHP’nin yüzde 1-2 oy alacak partilerle eşit oy hakkına sahip olması haksızlıktır. Bu şekilde ülkeyi yönetmek mümkün olmaz.Birçok faktör devreye giriyor, bunlar liderlerin karakterleri ve hırsları.”

ÖZDİL: “ÇOK AKILLI OLDUĞUMUZU DÜŞÜNÜYORUM…”

Muhalif Sözcü gazetesi köşe yazarlarından Yılmaz Özdil, anlaşma metninin yayınlanmasının ertesi günü yazdığı “Ah, mağduriyet yaratmayalım” başlıklı yazısında, altılı masanın hazırladığı metni ateşledi. “Ah, onu kızdırmayalım” diyen Özdil, tepkisini şöyle yazdı:

“Doğruyu yok sayalım… Algıyı önemseyelim… Kendi değerlerimizi savunmayalım… Yanlışlara saygı duyalım… Kendi seçmenimizin ne düşündüğünü umursamayalım… Takla atalım aferin diye” bize oy vermeyen seçmenler… Bu zayıf muhalefet zihniyetiyle… Kendimizi çok akıllı düşünelim… Herkesi geri zekalı düşünelim… Ah, bize diyorlar… Ah, bize öyle diyorlar bir nevi… .. Bire bir bakış açısıyla bu kez başarılı olacağımızı hayal edelim…”

BARDAKÇI: “YAKALANMAK İÇİN…”

Tarihçi Murat Bardakçı, Candaş Tolga Işık’ın sunduğu TV100 kanalında yayınlanan “Sadece Konuşuyorum” programında 6’lı masanın barışma metnini eleştirdi.

Bardakçı, tablonun ‘Jön Türkler’ doğrultusunda ilerlediğini belirterek, ” Türk kelimesini anayasadan çıkarmaya çalışıyorlar. Birine yaltaklanmak… Çok ayıp… Bu kadar alçaltılamazsın. Aslında Türkiye’de garip bir şey oldu; Türkçe demek bu ülkede faşizm sayılır. Var mı böyle saçmalıkdedi.

CEVİZOĞLU: “DEMİRTAŞ’IN METNİ”

Muhalif gazeteci Hulki Cevizoğlu, CNN Türk’teki “Akıl Çemberi” programında anlaşma metnini “HDP’yi memnun etmeye yönelik bir operasyon” olarak yorumladı.

Yayındaki metnin bir kopyasını gösteren Cevizoğlu, şunları kaydetti: Altılı tablonun metni cezaevindeki Selahattin Demirtaş’ın metnidir. Bu metin HDP’yi memnun etme operasyonudur.” dedim.

DUVAR: “ÜSTÜN KÖRDEN BAHSEDİLMİŞTİR”

Muhalefetin medya kuruluşlarından The Wall adlı haber sitesi, altılı masanın yayınladığı metne eleştirel bir yazıyla yanıt verdi.

Duvar’ın konuk yazarı Hakan Okçal’ın kaleme aldığı yazıda, ” ABD ile ilişkilerimizde bir güven kaygısı olduğu satır aralarında anlatılmaya çalışılmıştır. Çin hiç karışmadı. Rusya ile ilişkilerden körü körüne bahsedildi.dedi.

Metinde hemşehrilerimizin Doğu Türkistan’da yaşadıkları insanlık dramına değinilmediğini belirten Okçal, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

BEREKET KAR: “YENİ KONUŞMA YOK”

244 sayfalık metnin ‘kopya’ unsurları nedeniyle eleştirildiği güncel gündemdeki bir diğer eleştiri de muhalif medya kuruluşu Bianet’ten geldi. Ortadoğu araştırmacısı Bereket Kar, dış politika bağlamında “yeni bir telaffuz yok” derken, “Somut bir şey yok” diyerek eleştirisini dile getirdi.

Kar: ” Bu çalışmanın başında kuşkusuz çok değerli olan ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ denilse de getirilen yaklaşımların çok bilinmeyen ve yeni telaffuzlar olduğunu söylemek çok güçtür. Mevcut anayasa ve kanunlardan en çok istifade edilen bir durum var. Bunların tekrarı” dedim.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu